Nooit meer last van pijntjes.

Ik heb altijd gedacht dat kleine pijntjes hoorde bij deze manier van leven. Als je zwaar wilt tillen dan is dit het risico. Nu denk ik daar wel anders over, en geloof ik dat met veilige trainingsvormen de meeste pijntjes verleden tijd kunnen zijn. Natuurlijk is er een mogelijkheid op blessures wanneer je zwaarder gaat trainen; net zoals het risico groter is om een ongeluk te krijgen als je deelneemt aan het verkeer. Het gaat niet zozeer om het vermijden van het verkeer, maar hoe je er voor kunt zorgen dat je veilig van A naar B komt. Zo ben ik training ook steeds meer gaan benaderen. 

Ass to the grass

Dit was altijd de mentaliteit. Squaten deed je tot je billen het gras raakte; anders was het geen squat. Hoewel ik vanaf het begin van mijn trainers loopbaan al bezig was met het zoeken naar oefeningen die het meest geschikt waren voor het individu, heb ik toch altijd gedacht dat ‘full range of motion’ het allerbest was. Mijn kijk hierop is veranderd na het bestuderen van het werk van Bill DeSimone. Zijn boek Congruent Exercise gaat over veilige oefeningen die overeenstemmen met de menselijke biomechanica. De manier hoe hij naar training kijkt inspireert mij enorm en is tegelijkertijd zeer confronterend. Aan de hand van verschillende oefeningen verteld hij wat er gebeurd wanneer je regelmatig oefeningen doet waar pezen en gewrichten in ongunstige hoeken worden belast met zware weerstanden. Opeens had ik een logische verklaring voor de pijntjes in mijn schouders na het optrekken in wijde grip. 

Full range of motion is een beetje een trendy begrip geworden. Het klinkt logisch om een beweging volledig te maken om meer spierspanning te creëren en lenigheid te ontwikkelen. Maar als iets logisch klinkt betekend het niet meteen dat het ook logisch is. Het is niet mijn bedoeling om een discussie te starten over wat goed of fout is. Voor iedere theorie over training valt wel wat te zeggen. Daarom probeer ik verschillende theorieën in de praktijk uit, zodat ik conclusies kan trekken op basis van echte ervaringen. 

De ‘ass to the grass’ mentaliteit en het concept full range of motion heb ik ingeruild voor een andere manier van werken. Ik noem het: Best range of motion. 

B.R.O.M

Best range of motion is iets wat ik implementeer in mijn begeleiding. Het kijkt veel meer naar de bewegingsmogelijkheden van het individu. Daarnaast is het doel om zoveel mogelijk spierspanning te creëren en is het geen wedstrijd wie de beste range of motion heeft. Voor mezelf heb ik bijvoorbeeld besloten om mijn squats niet dieper dan 90 graden meer te maken. Dieper gaat gemakkelijk, maar de volgende dag moet ik dat bekopen met pijn in mijn liezen en heupen. Daarnaast heb ik helemaal geen betere spierontwikkeling wanneer ik dieper doorzak.

Met B.R.O.M ga je opzoek naar oefeningen die bij je lichaam passen waardoor je deze op een veilige manier zwaar kunt belasten. Hoe groot de bewegingsuitslag moet zijn om sterker te worden is in mijn ogen relevanter dan geforceerd met je billen naar het gras te gaan en vervolgens allerlei pijntjes te ontwikkelen. Sommige mensen ontwikkelen meer kracht door de bewegingsuitslag te veranderen en zorgen zo ook beter voor pezen en gewrichten.

Dit is de vraag die ik wil beantwoorden: Hoe creëer je een situatie waarin we het lichaam sterker maken zonder dat dit de risico’s op blessures en pijntje onnodig vergroot. Full range of motion is in deze niet altijd het beste antwoord op het probleem. 

F.R.O.M

Het ‘probleem’met full range of motion kan zijn dat zware weerstanden in bepaalde hoeken niet volledig worden opgevangen door de spieren, waardoor pezen en gewrichten het over gaan nemen. Nu ben ik geen specialist op het gebied van biomechanica en was ik waardeloos in vakken als wiskunde en natuurkunde; maar ik zie wel wat er in de praktijk bij mijzelf en cliënten gebeurd.

Wat ik zie bij een grotere bewegingsuitslag is dat de controle over de weerstand steeds minder wordt. De volledige spiercontrole maakt plaats voor momentum en dat wil zeggen dat er een verende beweging nodig is om de weerstand in beweging te houden. Deze verende beweging brengt onnodig veel druk op pezen en gewrichten. Probeer maar eens een squat rustiger uit te voeren zonder momentum en kijk dan hoeveel kilo er nog overblijft van je persoonlijke record. 

Nu ben ik niet vies van zwaar tillen en moet ik mijzelf soms afremmen. Maar wat op korte termijn veel voldoening kan geven, kan op lange termijn desastreuze gevolgen hebben. Daarom vind ik het belangrijk dat als we kijken naar training dat dit ons nu op dit moment helpt, en tegelijkertijd ook goed is met oog op de toekomst. Je wil het lichaam niet sneller laten slijten dan nodig is, maar helemaal niets doen is ook geen optie. Het vinden van jouw ideale bewegingsuitslag; eentje waarin je steker wordt zonder negatieve gevolgen te ondervinden; is het streven.

Te weinig kracht

Wat ik in de praktijk ook vaak zie is dat mensen pijn in hun lichaam hebben doordat ze te weinig kracht hebben. Spieren zijn onderontwikkeld, waardoor mensen in het lichaam gaan hangen. Je wil niet weten hoe vaak mensen met rugklachten bij mij zijn gekomen die uiteindelijk verdwenen zodra er meer kracht werd ontwikkeld. 

Kracht zorgt voor meer lichaamscontrole en zodra je het lichaam als geheel gaat trainen neemt de druk af van alleen de onderrug bijvoorbeeld. Het lichaam gaat meer als een sterk geheel samenwerken.

De perfecte bewegingsuitslag en oefeningen

Dan komen we weer uit bij B.R.O.M. Wat is nou de beste bewegingsuitslag en wat zijn de meest geschikte oefeningen om pijnvrij te blijven. Ik moet je helaas teleurstellen aangezien ik daar geen eenduidig antwoord op kan geven. Dit is iets wat je zelf of samen met een trainer kunt ontdekken. Natuurlijk heb ik wel een aantal tips voor je.

Ten eerste is het goed om naar je lichaam te luisteren. Hoe voelen bepaalde oefeningen tijdens de training en erna? Als een oefening pijn doet, dan kan dit aan de manier van vastpakken of positionering van de voeten liggen bijvoorbeeld. Er zijn heel veel manieren om een spier te belasten dus probeer verschillende dingen uit. Dan is het belangrijk om na te gaan bij iedere oefening of je volledige spiercontrole hebt of dat je momentum gebruikt om de oefening uit te te voeren. Dit kan heel belastend zijn en pijn veroorzaken. Daarom vind ik voor de gemiddelde persoon de combinatie van kracht en explosiviteit niet altijd even geschikt. Met die reden zou ik crossfit niet zo snel adviseren. Tenzij je specifiek voor een wedstrijd aan het trainen bent. Langzamer bewegen is de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat spieren, pezen en gewrichten op een veilige manier worden belast. 

Verandering in levensstijl kan erom helpen bij fysieke klachten. Het elimeneren van junkfood is een van de belangrijkste stappen in het proces van gezonder worden.

Pijn uit onverwachte hoek

Als het niet ligt aan de manier van bewegen wat zou het dan kunnen zijn? Stress speelt hierin een belangrijke rol. Maar stress is op verschillende manieren aanwezig. Stress in de vorm van een te hoge werkdruk kan pijn in het lichaam veroorzaken, maar we vergeten nog wel eens wat voeding met ons lichaam doet.

Ik denk dat veel fysieke klachten verholpen kunnen worden door een geschikt dieet te volgen. ‘Wil je zeggen dat mijn nekklachten een gevolg zijn van hetgeen dat ik eet?’ Zeer zeker. Die mogelijkheid is er. Problemen met gluten, lactose en andere voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn. 

Daarnaast worden we blootgesteld aan een hoge mate van toxiciteit door middel van alcohol, roken en cosmetica. Je levensstijl kan zorgen voor ontsteking in het lichaam en misschien komen je chronische pijnklachten daar wel vandaan.

Conclusie

Leven zonder pijntjes is zeker mogelijk. Natuurlijk zullen we zo nu en dan ergens last van hebben. Ik heb het daarom ook over de chronische pijnklachten die verholpen kunnen worden met een veilige manier van trainen en levensstijl gerelateerde veranderingen. 

Het normaliseren van pijn is in mijn ogen het laatste wat we moeten doen, omdat we ons er dan al snel bij neerleggen wanneer dit alleen maar erger wordt. De oorzaak van het probleem kan door kleine aanpassingen verbeteren. Pijnvrij leven is de moeite waard. 

Heb jij last van chronische pijntjes dan kan ik misschien helpen door middel van personal training. Ik kan je oefeningen leren die veilig zijn en je nog steeds brengen bij je esthetische doel. 

Dit was mijn blog voor deze week. Wederom misschien wat controversieel, maar bedoeld om een andere kijk te geven. Er zijn zoveel verschillende wegen die naar Rome leiden; en het doel is om je eigen weg te vinden. 

Ik wil benadrukken dat ik geen medisch specialist ben en dat alles wat ik schrijf op basis van ervaring is. Als je twijfels hebt over je eigen gezondheid, neem dan contact op met een specialist. 

Vergeet niet mijn blog te delen met mensen voor wie dit waardevolle informatie kan zijn. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mijn naam is Jurriaan de Haas, personal trainer en health coach. In 2006 is mijn trainerscarrière gestart. In 2013 heb ik Movemind opgericht met als doel mensen te helpen bij het optimaliseren van hun fysieke en mentale gezondheid. Tot vandaag de dag doe ik dit nog steeds met veel passie en plezier. Dagelijks leer ik bij door te lezen en te doen. Ik heb het geluk gehad om met honderden mensen te mogen werken. Mijn jarenlange ervaring in combinatie met de wil om te leren, zorgen ervoor dat ik een hoge kwaliteit van begeleiding kan bieden.