Hard werken of een genetisch wonder?

"Het is geen snoepwinkel waar je kunt kiezen: Doe mij die bilspier maar!"

Ik kan er niks aan doen, maar met  mijn blogs lijk ik soms een beetje te fitten op de gevestigde orde binnen de fitnesswereld; en daarmee bedoel ik vooral de fitness-influencers die hun supplementen en trainingsprogramma’s moeten verkopen via het internet. 

“Met gewoon hard trainen en gezond eten bereik je nooit wat ik heb bereikt.” “Hier neem dit speciale supplement en je leven zal veranderen.” “Door dit supplement te gebruiken gainde ik tien kilo spiermassa binnen no-time!”

Oke oke, ik overdrijf wat; maar toch zie je hoe gemakkelijk we vallen voor dit soort vormen van marketing. We zien een online fitnessmodel met een perfect lichaam en denken vervolgens: Wat hij of zij doet dat moet ik ook doen.

In grote lijnen klopt dit ook wel. Iedere influencer heeft zijn stinkende best moeten doen om daar te komen waar hij of zij nu is. Spieren komen echt niet vanzelf weetje.

Toch neem ik hier de gelegenheid om een beter beeld te geven van wat nodig is om een instagram-waardig fysiek (Wat dat dan ook mag zijn) te ontwikkelen. Mensen komen bij mij en stellen zich kwetsbaar op. Ik vind niet dat ik daar misbruik van kan maken, en daarom probeer ik altijd eerlijk te zijn. Zo ook in mijn blogs.

Toen ik klein was.

Op jonge leeftijd wilde ik altijd al een sixpack. Ik keek naar mijn leeftijdsgenootjes en zag allemaal pezige gespierde mannetjes. “Hoe deden zij dat en wat doe ik verkeerd?” Die fysieke fascinatie groeide toen ik voor het eerst actiefilms met onder andere Jean-Claude van Damme, Bruce Lee en Arnold Schwarzenegger had gezien. DAMN die gasten waren goed in shape.

Ik begon in mijn tienerjaren oefeningen thuis te doen. Shadow-boxing in de huiskamer, push ups, crunches en bicep curls met de gewichten die ik van mijn broers had gepikt. Op zestienjarige leeftijd had ik behoorlijke dikke spierballen ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten.

Logischerwijs dacht ik: Hoe harder ik ga trainen, hoe groter ik zal worden. Ik dacht dat ik hetzelfde fysiek kon ontwikkelen als Schwarzenegger, zolang ik maar mijn best bleef doen. Natuurlijk kwam ik er op een gegeven moment achter dat Arnold geholpen werd door spier vergrotende middelen; iets waar ik overigens zelf nooit behoefte aan heb gehad.

Toch was ik nog in de veronderstelling; aan het begin en gedurende mijn fitnesscarrière; dat met hard werken, iedereen kon doen met het lichaam wat hij of zij maar wilde. Dit stopte toen mensen tegen mij zeiden dat ik mijn borst meer moest trainen, omdat mijn armen in verhouding veel groter waren. Natuurlijk zag ik dit ook wel. Het probleem was echter dat ik mijn borst zo hard als ik kon aan het trainen was in die tijd. Er is een periode geweest waar ik was gestopt mijn armen te trainen in de hoop dat ik meer in verhouding zou komen.

Dit idee heb ik uiteindelijk los kunnen laten. Ik kreeg steeds meer het vermoeden dat er iets anders speelde. Zou aanleg; oftewel genen; te maken hebben met hoe mijn lichaam zich zal ontwikkelen?

Genetische blauwdruk.

Door de jaren ben ik mij steeds meer gaan beseffen dat ‘goede’ genen ontzettend belangrijk zijn voor het ontwikkelen van je fysiek. Iedereen kan zijn lichaam veranderen, maar niet iedereen kan een top-bodybuilder worden (en het grootste gedeelte wil dat overigens ook niet. Dat terzijde.). 

De tools voor het ontwikkelen van een sterk fysiek zijn voor bijna iedereen hetzelfde. Intense training, gezonde voeding, enzovoorts. Zolang jij je aan bepaalde regels houdt, zal het lichaam gaan ontwikkelen, maar hoe het lichaam zich zal vormen heb je helaas niet helemaal zelf in de hand. Je kunt de nadruk leggen op je bilspier bijvoorbeeld, maar als je niet de juiste genen hebt zul je waarschijnlijk nooit een dikke booty krijgen als dat je doel is. 

Het is geen snoepwinkel waar je kunt kiezen: “Doe mij die bilspier maar!”

Ergens in het lichaam ligt een soort genetische blauwdruk die tot uiting komt wanneer je een bepaalde levensstijl gaat volgen. Dit zou bijvoorbeeld ook kunnen betekenen dat je sneller aankomt, wanneer je een niet zo gezonde levensstijl hanteert. 

Als het gaat om fysieke ontwikkeling dan praten trainers en coaches niet graag over genetische bepaling. Mede doordat veel mensen hun geld verdienen door het verkopen van een sprookje. Als jij niet zoveel aanleg hebt, en ik kan je een product verkopen dat eigenlijk niet werkt, maar dat belooft je probleem verhelpen; dan kiezen mensen toch om het sprookje te geloven. Ik ga simpel gezegd niks aan je verkopen als ik je vertel dat je niet de beste genen hebt om een bepaald fysiek te ontwikkelen. Dit is in een notendop hoe een gedeelte van de fitnesswereld in elkaar steekt. 

Deze wereld is een geldmachine en de waarheid vertellen zou desastreuze gevolgen hebben voor de omzet. Dat bedrijven met alle overtuiging producten blijven verkopen betekent niet dat deze producten je daadwerkelijk bieden wat je zoekt. 

Je genen spelen wel degelijk een rol en dat gaat geen shake, trainingsprogramma of een voedingsadvies het doen laten veranderen. 

"If one desires to have the body type of, say, a champion swimmer, the best course is to start by having the same parents as that champion swimmer, rather than his or her training methods."

Een kwetsbare consument.

Angst is een geweldig emotie om te gebruiken voor de verkoop van producten. Onzekere mensen zijn vaak op zoek naar snelle, externe oplossingen. “Als ik deze kleren draag hoor ik erbij.” “Wanneer ik mijn borsten vergroot, word ik meer gezien”; “als ik mijn spieren ontwikkel dan krijg ik het mooiste meisje van de klas.” 

Maar hoe kom ik daar? Je begint met trainen en je volgt een aantal mensen die je voor zijn gegaan. Prima tot dusver! Vervolgens kom je erachter dat het allemaal niet snel genoeg gaat. In plaats van te denken dat het misschien aan je genen ligt, ga je kijken wat je anders zou kunnen doen. Nog steeds helemaal prima! Dit is wel het moment dat je gevoeliger kunt worden voor marketing van supplementen, middeltjes en ‘speciale’ trainingsmethoden. 

De mensen waar je tegenop kijkt (in die tijd Schwarzenegger in mijn geval), kunnen je helpen door naar je persoonlijke behoeftes te luisteren en een eerlijk advies te geven; of ze kunnen bijvoorbeeld een product gaan verkopen voor de massa en hier ontzettend veel geld mee verdienen. Je kunt wel raden welke weg onze grote voorbeelden/influencers inslaan. En ergens geef ik ze ook groot gelijk. Misschien wat minder integer, maar je moet toch je centjes verdienen. 

De fitnesswereld en de mensen die hun geld eraan moeten verdienen willen je iets verkopen. Hier zul je altijd rekening mee moeten houden. Waar je op kunt letten is dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dan ook waarschijnlijk zo is. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat helemaal niets werkt, maar het is goed om kritisch te blijven.

Ook denk ik dat we er vanuit kunnen gaan dat mensen de beste bedoelingen hebben en dat er verschillende manieren zijn om een product te verkopen. Inspelen op onzekerheid is er een van en we doen het allemaal in meer of mindere mate om dingen voor elkaar te krijgen. 

Wijsheid komt met de jaren.

In het begin van mijn trainers carrière had ik het idee dat iedereen kon bereiken wat ik op dat moment had bereikt. Een naïef positivisme en met de beste bedoelingen. Nu ben ik wat directer naar mensen toe. Ik geef ze de tools die ze nodig hebben, maar ik kan ze niet beloven dat ze een fitnessmodel worden.

Er spelen zoveel dingen mee en goede genen is misschien wel een van de belangrijkste factoren. Het ding is ook dat de mensen met de beste genen het best het verhaal kunnen verkopen. Als je goede genen ergens voor hebt ben ik er van overtuigd dat er automatisch een aantrekkingskracht is naar het geen waar jij goed in bent. Een soort van lotsbestemming.

Maar waar we als trainers en coaches rekening mee moeten houden is dat het voor anderen minder vanzelfsprekend is. “Als ik het kan, kan jij het ook!” Deze regel gaat helaas niet altijd op. Het klinkt goed om te zeggen, maar geven we hiermee een realistisch beeld van de werkelijkheid?

Dat ik mijn fysiek op een bepaalde manier heb kunnen ontwikkelen heeft met mijn levensstijl te maken, maar ook omdat ik bepaalde genen heb en omdat ik hier goed in ben; anders was ik waarschijnlijk nooit personal trainer geworden.

Nu kan ik denken dat wat ik heb kan iedereen krijgen, maar dan ga ik voorbij aan genetische bepaling, doorzettingsvermogen, gender en alles wat het behalen van je ideale fysiek ‘in de weg’ kan zitten. 

Daarom geef ik mijn cliënten de boodschap mee dat ze moeten genieten van het proces, maar dat je de uitkomst niet in eigen handen hebt. Het doel moet dan ook nooit zijn om perfectie na te streven, maar gewoon zo sterk en gezond mogelijk worden. Hoe het lichaam zich ontwikkelt dat zie je dan vanzelf wel.

Misschien is dit niet de meest inspirerende boodschap voor je, maar kan het wellicht bevrijdend zijn voor diegene die al jaren lopen te zwoegen en te zweten maar minimale resultaten terugzien. 

Tot slot

Ik zeg het wel vaker en zeg het nu weer: BLIJF IN JE EIGEN PROCES. Laat je inspireren door de mensen om je heen, lees boeken, bekijk video’s, en realiseer je dat genen een rol spelen. Doe wat je leuk vindt en kijk hoever je kunt komen. Als je niet bereikt wat je van te voren in gedachte had is dit geen ramp. Er is zoveel meer in het leven.

Er zijn meerdere factoren die meespelen bij de ontwikkeling van een afgetraind lichaam. Wat je online ziet is vaak een momentopname. Er zijn genoeg influencers die kapot gaan door de druk die zij vaak zelf hebben gecreëerd. Een mooie auto is leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat hij lekker rijdt nietwaar?

Daarnaast wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van doping en dat is niet geheel onbelangrijk om hier even te benoemen. Extreme ontwikkeling in het fysiek komt meestal door het gebruik van spierversterkende middelen, en niet door het drinken van eiwit-shakes. 

Probeer opzoek te gaan naar de waarheid. Deze waarheid kan ik je niet in een blog geven. Het enige wat ik je kan bieden is een open blik, mijn ervaring en dat ik vrij ben om te zeggen wat ik wil zonder dat een sponsor mij op de vingers tikt. 

Als laatste: Laat je ‘mindere’ genen geen excuus zijn om niet hard te trainen, gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen.

Dit was het voor deze keer. Ik hoop dat ik iets voor je heb kunnen betekenen. Ik hoor graag van je als je vragen hebt. Als ik je kan helpen door middel van personal training klik dan even op deze link voor het maken van een afspraak.  

Ik schreef meer blogs die je misschien verder kunnen helpen.

Disclaimer: ik ben geen medisch specialist. Alles wat ik schrijf kan dus ook niet als medisch advies worden gezien. Twijfel je over de staat van je gezondheid schakel dan de hulp in van een specialist. 

Mijn naam is Jurriaan de Haas, personal trainer en health coach. In 2006 is mijn trainerscarrière gestart. In 2013 heb ik Movemind opgericht met als doel mensen te helpen bij het optimaliseren van hun fysieke en mentale gezondheid. Tot vandaag de dag doe ik dit nog steeds met veel passie en plezier. Dagelijks leer ik bij door te lezen en te doen. Ik heb het geluk gehad om met honderden mensen te mogen werken. Door jarenlange ervaring en de wil om iedere dag te leren ben ik gekomen waar ik nu ben. Ik bied hoge kwaliteit begeleiding voor mensen die graag willen veranderen.